Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2011 11:39 - ВЛАДИКАТА ЙОАНИКИЙ КРИЕ РЕЗИЛИТЕ НА ПАТРИАРШИЯТА
Автор: doraapostolova500 Категория: Политика   
Прочетен: 439 Коментари: 0 Гласове:
1ВЕСТНИК   „Шоу” БРОЙ 1 от 5-11.01.2011 г.

 

АВТОР: ТОДОРКА НИКОЛОВА,кореспондент

 

 

 

 

ВЛАДИКАТА ЙОАНИКИЙ КРИЕ РЕЗИЛИТЕ НА ПАРТИАРШИЯТА

·       Служител на Сливенската патриаршия се гаври със семейство инвалиди като ги нарича „Паразити” и „Луди за въдворяване”

·       Владиката Йоаникий карал хората, които търсят помощ, да се подписват на празни ордери за дарение

 

Един грозен скандал преди време пред Сливенската митрополия между църковен служител и семейство инвалиди разбуни духовете и постави началото на една безконечна война между потърпевшите и сливенския владика Йоаникий. Читатели на „Шоу”, възмутени от видяното, написаха писмо до вестника на народа и с потрес описаха случилото се. Потърсихме униженото семейство, което беше толкова изплашено, че се страхуваше дори да произнася името на дядо владика Йоаникий.

Всъщност драмата се разиграва преди около 7 месеца. Семейство Апостолови търси помощ. Съпругът е с тежък инсулт и инфаркт, половинката му е с куп други болести. Пред Сливенската митрополия ги среща случайно архиерейският наместник Панайот Чакъров от Ямбол. За какво ли чак толкова го е помолил болният човек, лежащ в стара „Лада”, облепена с инвалидни стикери, та Светиня му се е разлютил като уличен гамен и е отровил с клетви и обиди болните хора.

Така смачканото от обществения скандал семейство Апостолови решават да се жалват до владиката Йоаникий, когото познават лично са продавали книгите му. Нещо повече – преди време семейството е дарило на Сливенската митрополия 5 броя екзотични 30-годишни палми. Дарението е оценено на стойност 10 000 лева, а семейството е платило над 200 лева за камион и превозване до митрополията. Но явно добрите дела бързо се забравят, защото в едно от интервютата си владиката отрича да е получил такова дарение от семейството, въпреки, че самият той им е издал документ.

Това както и да е. В случая по-важно е другото – жалбата, в която семейството настоява поне за извинение, се обръща в оръжие срещу самите тях. Директорът на дирекция „Вероизповедания” към  Министерския съвет Емил Велинов, вместо да излезе от кабинета си и да види какви ги вършат божиите пастири, изпраща жалбата при хората ,от които семейството се жалва. Без отговор остава и жалбата до Светия синод , лично до патриарх Максим. Най-вероятно и от там проверката е възложена на проверяваните. И животът на оскърбените става ад. Заплашват ги със съд, с отмъщение, с отлъчване от църквата.

 

ЦЪРКВАТА НЕ СПИРА ДА СЕ ГАВРИ С ГРАЖДАНСТВОТО

Това твърдят не само семейство Апостолови, които са наречени от божиите служители „Паразити” и „Хора за въдворяване”. Това твърдят и служители в самата патриаршия, които приглушено разказват за ежедневните скандали в светия дом, но когато ги питаме за имената, млъкват като мумии. Страхуват се от тежката мъст на владиката Йоаникий.

Когато преди време един политик наложи „модата на октоподите” се оказа, че октоподите размахват пипала и в Сливенската митрополия, твърдят запознати с делата на Божиите хора.

„Яростната война срещу нас започна отколешният познат, на мен и на родителите ми, владиката Йоаникий, с болка разказва Дора Апостолова, защото отправих жалба за гаврата с нас до Светия синод. Но никой, по никакъв начин не даде знак, че има такава жалба и отговор не получих. Изглежда светите отци имат много по-важни Божии дела, за да се занимават с едни унижени и оскърбени инвалиди. Аз обаче продължавам да чакам поне извинение от тези висши „божии” служители – ставрофорен иконом Панайот Чакъров и Сливенският митрополит. Скандалът толкова се разрасна, че започнаха да ме търсят служители на епархията, за да ми разказват какви ги вършат в митрополията и с какви съмнителни хора се е обградил Йоаникий. За него аз станах „персона нон грата”, той категорично отказваше да ме приеме в митрополията. Когато му звънях ,за да питам какво става с жалбата ми ,той не вдигаше телефона си. Истина е, той помогна с няколко дребни суми за лечението на съпруга ми в София и в Одеса, но продължавам да съм притеснена от факта, че ме караше да подписвам празни ордери с извинението, че му предстояло да приеме много хора и нямал време да вписва сумите. Днес не знам какви суми са попълнени след мене в тези ордери...

 

ВЛАДИКАТА НАЛАГА МЪЛЧАНИЕ ЧРЕЗ КЛЕТВИ В ИЗПОВЕДАЛНЯТА

Не е тайна, че когато „милостивия” Божи служител дава някому дребна сума като милосърдие, най-напред го прекарвал през собствената си спалня и от там го вкарвал в изповедалнята като го принуждавал да повтаря клетвата, която той самият му диктува. Клетвата, разбира се, била измислена лично от Йоаникий и гарантирала пълното мълчание на човека, намерил смелост да потърси помощ от църквата. Въпреки клетвите обаче тайната не остава скрита.

Днес между църковните служители упорито се носи мълвата, че грубиянът  Чакъров е дясната ръка на Йоаникий, че той е ковчежникът му по време на църковните събори , че тяхното приятелство е финансово укрепено. В Лечковата губерния се знае, че Сливенската митрополия е като манна небесна за цели фамилии, които при всички случаи попадат в графата „Конфликт на интереси”, но няма кой да извърши проверката. Една от доверените фамилии на владиката е тази на поп Янко, който с двамата си сина млади попове и попадията – счетоводителка в митрополията, отдавна са под голямата сянка на Божия наместник. Със същата привилегия се ползва и личният шофьор на владиката, Петко, който освен, че шофира скъпото му возило, е и снабдител, а пък съпругата му е продавачка в църковния магазин до митрополията. А като влезеш в този магазин винаги те лъха на готвени манджи. Отлично запознати със ситуацията твърдят, че това семейство в църковния двор са отгледали и децата, и внучките си. Там готвят, там почиват, там се хранят, в църковния двор правят всичко. В последно време из Сливен упорито пълзи мълвата, че  дъщеря им и зет им, вече адвокати, са заели втория етаж до църковния магазин за личните си адвокатски кантори, макар че имотът е на митрополията. А как иначе, нали имат протекциите и разрешението на самият владика.Този имот безвъзмездно е предаден с АКТ № 777 от 1.ноем.2010 г от МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ на Сливенска

Митрополия за църковни нужди,а не за нуждите на

роднините-адвокати на шофьора на владиката.

 

ЛЮБИМАТА ДЕСТИНАЦИЯ НА ДЯДО ВЛАДИКА Е БУРГАС

Там Светиня му открива летния сезон, там открива с църковни песнопения богатите хотели по Черноморието, около Слънчев бряг и Свети Влас. Освещава с голямо удоволствие яхтени пристанища, които сега държавата разрушава, обявявайки ги за незаконни. Там не подаряват „мижави” палми като тези на онова семейство инвалиди, там даровете си заслужават. От къде иначе и владиката и дясната му ръка Чакъров ще се возят на луксозните си коли. Толкова богата ли е църквата?

И понеже стана реч за даренията в името на Бога и на църквата, ще обърнем внимание на още едно дарение. Майка и дъщеря от Сливен даряват много красиви плетива на църквата, над които си вадят очите по цели нощи. Вместо благодарност дядо Владика слага крак на вратата на митрополията, за да не може да влезе вътре възрастната жена. Когато тя бере душа в реанимацията, нейната дъщеря, също дарителка, моли дядо Владика за благословия и спасение, Светиня му ръси бисерния израз: „Тя майки ти все умира! Пък още е жива...” На другия ден жената си отива от тази земя, обещавайки приживе имота си на митрополията. Тогава младите свещеници се втурват да помагат на семейството, уверявайки го колко лош е владиката Йоаникий и колко те са добрички.

Днес много от християни от Сливен са се оттеглили от тържествените богослужения на дядо Владика, защото са видели колко лукав и нечестен е той към слабите и болните. И колко услужлив и отзивчив към богатите. Въпреки това владиката е удостоен със званието „Почетен жител на град Ямбол”. Сливенци са убедени, че този мирски дар му  е издействан от верния му съратник свещеник Чакъров. Наскоро в Сливен беше подета и подписка с призива дядо Владика да върне почетното звание, защото му е връчено от кмета на Ямбол, който в момента е следствен и няма право да раздава каквито и да било отличия. Подписката приключи така, както започна и не стана ясно кой и „счупи краката”. Хората предполагат, че това е дело на секретаря на митрополията Вълкан Янев,който е другата ръка на дядо Владика и

Повече от 20 години  е най-облагодетелстваното лице на сливенската владишка трапеза. Този, за когото се говори, че с владиката го свързва твърде нежна, мъжка дружба.

Днес дядо Владика е един от претендентите за престола на Максим. Преди няколко дни, в едно телевизионно предаване той се беше наместил до лявото рамо на Бойко Борисов. Това е един от знаците, че Светиня му се готви да седне на стола на Максим, когото вестникари бяха погребали преди време и у Йоаким покълна надеждата, че неговото време иде. Но патриарх Максим не издържа и се провикна: „Жив съм! Жив съм!” И отправи покана за нова литургия...

 

РУШАТ СЕ ЗНАКОВИ ЦЪРКВИ

Хората от Сливен и близките села страдат за изоставената и напълно срината малка църква-параклис „Свети Георги”, в която на едноименния хълм са се събирали хората от целия град, за да слушат проповедите на тогавашния митрополит Калиник. От тичане към морето за освещаване на супер луксозни хотели и незаконни яхтени пристанища Светиня му няма време да обърне внимание на рушащите се църкви и манастири. Налага се да попитаме: Какво прави Сливенската митрополия за историческия рушащ се малък манастир „Света Богородица” на Петрова нива? Или за другия западнал и неподдържан манастир в Странджа „Свети Живоприемний източник”, който се намира на 4 километра от село Голямо Буково? От няколко години от Партиаршията обещават, че манастирите ще бъдат реставрирани, че оправят разбитите пътеки до тях и ще сложат указателни табели, но нищо такова не се случва. Оставен е само един монах на доизживяване и толкоз. Обяснението на дядо Владика е, че няма пари. А откъде тогава се намират пари за богати трапези и банкети? От къде са парите са луксозните църковни лимузини? Отговор на тези въпроси няма.

Няма извинение към обижданите безобразно инвалиди, както не се извиниха и на човека с инвалидната количка, който беше изгонен от Троянския манастир.

А какво казва Божието слово: „Обичай ближния си!” Явно Бог е забравил да добави към тази си препоръка :”Ако има какво да му вземеш!” И след като Бог е забравил да довърши мисълта си, Сливенският митрополит е допълнил пропуснатото.

 

 

Тодорка НИКОЛОВА,КОРЕСПОНДЕНТ

 

 

В.”ШОУ” брой 1 

От 5-11.01.2011

 

 

       

 

         

 
Гласувай:
1
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: doraapostolova500
Категория: Политика
Прочетен: 1178471
Постинги: 380
Коментари: 907
Гласове: 236
Архив
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31