Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2011 10:54 - "СЕГА" Три правителства прахосали над 24 милиарда лв.
Автор: doraapostolova500 Категория: Политика   
Прочетен: 674 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Три правителства са прахосали над 24 млрд. лева, пише на първа страница "Сега". Всеки трети лев, даден на държавата, се харчи нерационално, е изводът, до който са стигнали експертите от Института за пазарна икономика в своя анализ "Успехите и провалите на българските правителства 1998 - 2009".

За този период чиновниците са похарчили неефективно над 24 млрд. лв. от държавния бюджет. Това е цената, която гражданите и бизнесът плащат за некадърността и недобросъвестността на хората по високите етажи на властта.

Още по-тревожно е, че при внимателен прочит на одитите могат да се открият 937 млн. лв., които са чисти загуби, т. е. директно откраднати пари от данъкоплатеца чрез една или друга схема за измами или просто заради нечия чиновническа неграмотност и нехайство.

Най-много случаи на успешни държавни проекти има между 2001 и 2004 г. Най-прекият път да се намали правителственият провал според икономисти е чрез генерална промяна на нивото на държавната намеса в обществения живот.

Хората знаят, че подслушването е масово, а това прави специалните разузнавателни средства все по-безсмислени казва в интервю за "Класа" Даниела Доковска, председател на Висшия адвокатски съвет.

След публичното разгласяване на СРС години наред специалните разузнавателни средства ще са безполезни за правосъдието. Поначало СРС следва да се прилагат единствено ако престъплението не може да се разкрие с други средства.

У нас те се превърнаха в редовен способ на разследване, защото това е най-мързеливият начин за получаване на информация - той не изисква никакви интелектуални усилия.

Ако държавата игнорира правата на гражданите, защо поне не се интересува колко пари харчи? Това е най-скъпият и най-неефективният начин на разследване. Кой може да си позволи да влага милиони при 12% ефективност на вложението? Това е, защото парите не са техни, а на данъкоплатците.

Въпросът вече е кой има повече компромати - ДАНС или вътрешният министър Цветан Цветанов, коментира "Сега".

Последните скандали са категорично доказателство, че ГЕРБ се провалиха в единствената сфера, от която претендират, че разбират - сектора за сигурност.

Откакто е създадена, агенцията е грубо употребявана за политически цели - със съзнателно поставяни задачи и изненадващи комбинации, продиктувани от единствената цел - оцеляване във властта на всяка цена.

Покрай политическите интриги на службите почти не им остава време да се борят с престъпността. Няма съмнение, че тепърва ще излязат нови записи.

Фитилът гори и Борисов все по-трудно ще намери верен ход за изход от ситуацията. Още не е късно Цветанов да бъде отстранен, но е твърде късно да закрие ДАНС. Защото контраразузнаването имаше достатъчно време да понатрупа папки и записи и за днешните управляващи.

А преди избори това е бомба с неизвестен заряд и мощност на поразяване. Няма значение кой ще ги изнесе и е спорно кой ще извлече полза от скандалите.

Но няма никакво съмнение кой ще е големият губещ - управляващите от ГЕРБ.

БОРКОР - нещо хубаво, но какво, пита се "Труд". И изброява плюсове и минуси на най-новия орган за борба с корупцията. БОРКОР е призван до се противопостави на престъпността и продажниците във властта.

Колкото е повече и по-яростно това противопоставяне, толкова по-добре. БОРКОР ще се олицетворява от шефа си - ген. Румен Миланов, което ще рече: далеч от прожекторите, професионализмът ще е на преден план, ще избягва скандалите.

В БОРКОР кадрува лично премиерът, което значи, че Борисов може да предложи елитен антикорупционен отряд - с опитни бойци отпред и с млади хора, образовани в ЕС.

Един от минусите е, че продължаваме порочната практика вместо да подобрим съществуващите структури, да правим други.

БОРКОР не ни трябва, се казва в анализа на "24 часа". Вместо да назначаваме хора в нов център и да хвърляме 16 млн. на вятъра, по-добре да направим промяна в наказателния закон, за да развържем ръцете на МВР и прокуратурата.

Предложението е да се добави член, в който се посочва, че не се наказва този, който провокира държавен служител да вземе подкуп, ако това става с писмено разрешение на съдия.

Ако такава поправка стане факт и утре назначим 155 души не да имитират работа в измислено звено, а след съответната подготовка да предлагат пари на корумпирани чиновници, за няколко месеца в затворите няма да остане място за нелоялни държавни служители.

Само обединени усилия около някаква кауза могат да задвижат обществената енергия. Проблемът е, че няма каузи, казва в интервю за "Монитор" д-р Константин Тренчев, президент на КТ "Подкрепа".

"Като че ли всеки е сам за себе си. Погледнете и какво напрежение има сред политическата прослойка. Свидетели сме на конфронтация, която няма аналог в целия преход. Не помня такава ожесточеност", допълва Тренчев. По думите му за първи път синдикатите се радват на диалог с правителството.

НАП поде инициативата да се говори публично за умишлени фалити и прехвърляне на фирми на клошари, казва в интервю за "Стандарт" изпълнителният директор на агенцията Красимир Стефанов.

Загубите за хазната са близо 9 милиарда лв. несъбираеми вземания на държавата, натрупани през последните 15 г. заради законодателни възможности за прехвърляне на фирми със задължения.

Собственици стават малоимотни, с психични отклонения, неизлечимо болни, хора от малцинствата. Според Стефанов важно е да затворим вратите в законите, които дават възможност за трупане на милиони левове несъбираеми вземания.

В този дух са и законодателните промени, които парламентът прие преди две седмици: удължаването на срока, в който агенцията издава удостоверение при прехвърляне и преобразуване на дружествата.

Имам увереност, че проблемите с повсеместното прехвърляне на дружества със задължения ще бъде решен в значителна степен, посочва Стефанов.

Има основания потреблението да тръгне нагоре, въпросът е дали ще се случи, казва в интервю за "Дневник" Георги Ганев, Център за либерални стратегии.

"Безработицата спря да расте, в този смисъл по-малко хора остават без работа и съответно без доходи. Другите очакват увеличение на заплатите си, при това ръстът на заплатите в частния сектор е по-висок, отколкото в публичния.

Според Ганев това, което дразни бизнеса, е, че правителството не прави обещаните реформи - в образованието, в пенсионната схема и в здравеопазването.

Вярно е, че се строят пътища. Не може да се отрече и по-доброто усвояване на еврофондовете. Ако това продължи, ще се брои като принос на правителството към подобряване на стопанската среда. Ако обаче продължат скандалите, доверието на бизнес публиката в това правителство няма да се повиши." 

Тагове: преглед на печата   Източник: БТА
Снимки: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg, Сподели в : Facebook | | Twitter | var addthis_config = { services_compact: "email, print, google, svejo, more", services_expanded: "email, print, google, svejo, favorites, blogger, delicious, digg, facebook, linkedin, myspace, reddit, slashdot, stumbleupon, twitter, wordpress", ui_language: "bg" } Още принтирай виж водещите новини днес коментари За да коментираш трябва да си регистриран потребител коментирай image 18.02.2011 10:49
Midves Русе, България

Привет на всички..!

"....Три правителства са прахосали над 24 млрд. лева....", е изводът, до който са стигнали експертите от Института за пазарна икономика в своя анализ "Успехите и провалите на българските правителства 1998 - 2009 - И какво от това..??!

За пореден път се опитват да отклонят вниманието на обществото, от истинските проблеми на Нацията ни..! Единственното нещо, което трябва да се направи в най-скоро време е, да се свика Велико Народно Събрания - в противен случай, ще продължаваме да тъпчем в омагьосан кръг..!

image 18.02.2011 10:47
sisqou София, България

demokrat София, евала пич, един от малкото правилни коментари тук.

image 18.02.2011 10:45
ross75 София, България

"Загубите за хазната са близо 9 милиарда лв. несъбираеми вземания на държавата, натрупани през последните 15 г. заради законодателни възможности за прехвърляне на фирми със задължения"
Точно за една атомна електроцентрала от руски типimage ,за която милеят много хораimage

image 18.02.2011 10:26
zxcvb Друг град, България

Crasiva
за какъв дявол са ни 140 дупедата? 28 области има в бг по двама от област са 60
А за облекаване на режимите трябва да минем на принципа на мълчаливо съгласие. Не да чакам аз с години някое дремно озлобено и мързеливо чиновниче да си свърши работата и да ми разреши, а като подам молба за нещо ако не си свърши работата и не отговори в срок че ми е разрешено значи е позволено.

image 18.02.2011 10:23
zxcvb Друг град, България

Прав си демократе, всъщност аз вече не обвинявам политиците, не те са лудите а народа че ги търпи. Политиците са огледало на народа. Казано си е от време оно"прост народ, слаба държава"!

image 18.02.2011 10:20
Crasiva България

Изводът е:
до - 140 народни представители;
до 2 зам.-министри
Кмет - 1 бр.
Зам.-кмет до 3 бр.
Без общински и др.подобни кметове, зам.-кметове и тям подобни, само структури обслужващи пряко гражданите;
Облекчаване на разрешителните режими;

image 18.02.2011 10:20
demokrat София, България

малко ни е още много трябва да търпим докато робското самосъзнание ни изчезне. какви ли не боклуци ни се изредиха : лукановци; виденовци; костовци царе първановци ; догановци; борисовци, трактори, клюнове,калинки, че дори до мишо бирата стигнахме. просто се чудя каква ли ще е поредната отрепка дето ще ни яхне.

image 18.02.2011 10:11
zxcvb Друг град, България

"Три правителства са прахосали над 24 млрд. лева"
А ЗАЩО ПО^ДЯВОЛИТЕ НЯМА ОСЪДЕНИ КОИТО ДА ГНИЯТ ПРИ СТРОГ ТЪМНИЧЕН?!!! ИЛИ ПО СТАРА ПРАКТИКА ДА НИ ГИ ИЗКАРАТ НА ПЛОЩАДА ГА ГИ УТРЕПЕМ С КАМЪНИ?!!!

БОРКОР - нещо хубаво, но какво
А ЗА КАКЪВ ДЯВОЛ ИМАМЕ ДАНС, МВР, ПРОКУРАТУРА, КОМИСИЯ КУШЛЕВ И ОЩЕ КУП ГАНЦИИ И АГЕНЦИЙКИ?! ЕГАТИ РЕФОРМИТЕ ЕГАТИ ЧУДОТО И ЕГАТИ РАЗХИЩЕНИЕТО НА СРЕДСТВА.

Има основания потреблението да тръгне нагоре
МОЖЕ БИ ГОСПОДИНЧОТО ТРЯБВА ДА ПОГЛЕДНЕ И СТАТИСТИКАТА, КОЯТО СОЧИ ЧЕ ОТ ЯНУАРИ 2011 ИМА УВЕЛИЧЕНИЕ НА БЕЗРАБОТИЦАТА И ТОВА Е ПО ОФИЦИАЛНИ ДАННИ. АМАН ОТ ХОРА, КОИТО ИСКАТ ДА ВЛЯЗАТ В ЦЕНТЪРА НА ВНИМАНИЕТО С ИДИОТСКИ ИЗКАЗВАНИЯ

СКАПАНА ДЪРЖАВА СЪС СКАПАН НАРОД - КОГА ЩЕ СЕ ВДИГНЕ И ЩЕ ИЗМЕТЕ ЦЯЛАТА ТАЯ СГАН КОЯТО ПОСЛЕДНИТЕ 20 ГОДИНИ НИ УБИВА МАЛКО ПО МАЛКО. ЗНАЧИТЕЛНО ПО ТЪПО ПЛЕМЕ СМЕ ОТ АРАБИТЕ

Страница: Prev1Next Обратно нагоре var qs2 = new Querystring(window.location.search.substring(1)); var pageNum = qs2.get("page", "0"); // Load comments $.post("ajaxResponder.php", { comments: "1", page: pageNum, articleId: "3624511" }, function(data){ $("#commentsContainer").html(data); }); $(function() { // Load pagination $("#pagination").pagination(5, { items_per_page:10, num_edge_entries:1, current_page: pageNum, link_to: "index.phtml?tid=40&oid=3624511&page=__id__#commentsContent" }); }); Водещи новини image Спират маршрутките в София image1| image0

Маршрутките ще бъдат заменени с малки автобуси, които ще свързват кварталите с метростанциите и с по-натоварените линии на градския транспорт

image Сръбски провокации на границата image3| image0

Граничните власти на Сърбия не пуснаха кмета на Кюстендил Петър Паунов да отиде в Босилеград през граничния КПП Олтоманци, за да се поклони пред паметника на Васил Левски

виж водещите новини днес sas_pageid="13797/99475"; // Page : vesti.bg/insidepages sas_formatid=6062; // Format : RECT 300x250 sas_target="cid=61"; // Targeting SmartAdServer(sas_pageid,sas_formatid,sas_target); image Последнo четени Спират маршрутките в София преди 9 минути| image1| image0 Сръбски провокации на границата преди 14 минути| image3| image0 "Сега": Три правителства прахосали над 24 млрд. лв. преди 36 минути| image5| image1543 виж още: новини | спорт Последнo коментирани Волен Сидеров - кандидат за президент преди 5 дни| image447| image27144 Доган е окончателно невинен - парламентът му плаща преди 3 дни| image324| image46914 Петров замеси Борисов в атентата срещу него през 2002 г. преди 2 дни| image276| image34085 виж още: новини | спорт Най-четени ДНК експертизите сочат вина за подсъдимия по делото Белнейски преди 2 дни| image70| image80567 Експерти си противоречат за гибелта на Белнейски преди 6 дни| image51| image77406 "Обраният" от преброители се оказа лъжец вчера| image46| image75942 виж още: новини | спорт Горещи оферти 20% отстъпка на антибактериални възглавници и завивки DACRON image Отслабнах без да гладувам! Бързо и здравословно. Научи как. image Гражданска отговорност - Виж цените! image Повече място за вашите файлове с новата услуга DOX+! image Най-известните модни марки с до -70% само от Fashion Days! image Регистрирай се и пазарувай Diesel, Guess, D&G с до -70% image Бъди модна икона! Пазарувай с Fashion Days, отстъпки до -70% image 81лв. за лифт карта и нощувка в хотел Рила, Боровец през февруари image   image "Орелът", в кината от 18 февруари 17.02.2011 | Кино image Ваканция СПА ЕКСПО 2011 17.02.2011 | Представяния image 61-вото издание на Фестивала на италианската песен 17.02.2011 | Музика image Още от седмицата на модата в Ню Йорк 17.02.2011 | Мода и стил image Седмица на модата в Ню Йорк - част 2 15.02.2011 | Мода и стил image Седмица на модата в Ню Йорк 15.02.2011 | Мода и стил image Национална археологическа изложба Българска археология 2010 14.02.2011 | България image "Как да разбера", в кината от 11 февруари 11.02.2011 | Кино image World Press Photo 2010 11.02.2011 | Свят   image "Орелът", в кината от 18 февруари 17.02.2011 | Тв анонси и кинотрейлъри image Техническа неизправност причини пожара във Варна 17.02.2011 | Произшествия image Косово: Мрачна атмосфера за годишнината 17.02.2011 | Политика image Жертви при демонстрации и в Бахрейн 17.02.2011 | Протести image Тежка влакова катастрофа в Аржентина взе 4 жертви 17.02.2011 | Произшествия image Нарцисио Родригес показа есенната си колекция в Ню Йорк 17.02.2011 | Свят image "Как да разбера", в кината от 11 февруари 11.02.2011 | Тв анонси и кинотрейлъри image Сутрешен блок, в кината от 11 февруари 10.02.2011 | Тв анонси и кинотрейлъри image Тилт, в кината от 11 февруари 08.02.2011 | Тв анонси и кинотрейлъри  



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: doraapostolova500
Категория: Политика
Прочетен: 1587718
Постинги: 380
Коментари: 907
Гласове: 236
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930