Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2011 17:58 - ТЪРСЯТ СЕ ПРЕВОДАЧИ
Автор: doraapostolova500 Категория: Политика   
Прочетен: 1143 Коментари: 1 Гласове:
1



image

image

Двамата най-високопоставени министри: Дянков и Цветанов определят редовно и със завидна сигурност кога точно ще излезем от кризата и кога ще влезнем в Шенген. Нито те, нито който и де е управляващ не прави усилие да обясни защо тези дати са нереалистични, или поне  да посочи недъзите на българската държава, основна причина за протакането.

 Вместо да използва явната обърканост в управлението, опозицията предпочете да се притече на помощ на правителството. По стар обичай, подобно на много български политици от миналото и не само, бившият министър на външните работи Ивайло Калфин изнамери външен „виновник”, за изключването на България от бленувания Шенген.

 „Това е Франция”- каза той в едно телевизионно предаване. Преди ВМРО да развее знамената си пред френското посолство, бързам да предоставя на всички, на които още не им е омръзнало да слушат приказки посветени на евроинтеграцията, няколко примери, които говорят сами по себе си. Те не са от кулоарите на Брюксел, нито от салоните в Страсбург, а от улицата.

Преди две години, полицията от предградието „Сен Жорж” ме извика да превеждам. На място заварих българския консул, кмета и един адвокат.

Местните власти били предоставили една градинка на наши цигани да си опънат палатка през лятните месеци. Дошла есента, после зимата. Гостите събрали щайги и дъски, с които скалъпили къщурка. Покрили я с тенекии. Дошло ново лято, после нова зима.

На циганите им пристигнали роднини, родили им се деца. Къщурката прераснала в катун. Междувременно кметството решило да строи на мястото на градинката – детски дом. Намерили местните социални служители, апартамент в панелен блок за нашенците. Двама полицаи отишли да им връчат призовка за напускане на градинското място и преместване в новото жилище. Българските граждани обаче, като видяли полицайте, помислили, че ще ги връщат в България.

Залостили се те и отказали да подпишат призовката. Френските служители се опитали да открехнат шперплатовата врата. Телта на която тя висяла се скъсала, няколко щайги паднали, децата и майките ревнали и настъпилата олелия стигнала до ушите на неправителствените организации защитници на мургавите туристи. Те подали жалба за насилствено влизане в частен дом и полицаите рискуваха да бъдат наказани с преместване на друго работно място, вероятно далеч в провинцията.

Те също имаха деца и смяната на училище по средата на учебната година неизбежно щеше да им се отрази отрицателно. В създалата се конфликтна ситуация, на мен се падна задачата не само да превеждам, но и да убеждавам. За радост, нашите съотечественици са оказаха разбрани хора. Те приеха да се настанят в новото жилище и да си оттеглят жалбата. Не всички конфликти обаче завършват по този начин. Счита се, че броят на дошлите от „Изток” цигани в момента надхвърля 15 000 души. Освен, че тежат на здравната и образователна система и на социалните служби, те са плъзнали по улиците за да просят и крадът.

Франция разполага с най-обширната железопътна мрежа в Европа. От известно време започнаха непознати до сега кражби на кабели. За да бъде предпазен живота на пътниците, Париж бе принуден да предприме извънредна реализация за наблюдение и охрана на 33 хилядите километра релси.
      
Няма да е справедливо, ако прожекторът за отрицателните прояви на наши граждани в Европа се спре единствено върху циганите. В съдебните регистри българското участие фигурира на завидно място в криминалните рубрики. Не е необходимо да се прави годишна статистика за да се добие реална представа за сериозността на положението. Последните два месеца са достатъчни.

В началото на февруари бе „неутрализирана” група, организирала и извършила източване на банкомати. „Мозъкът” на кражбата – млад бъгарски инжинер бе заловен в Испания и доведен под стража във Франция. Техниката на нашенците почивала върху използване на „skimmer”. Над 350 французи станали жертва на нашите изобретатели. Общата сума изтеглена от апаратите надхвърля 700 000 евро. Голяма част от парите са похарчени в Южна Африка, Канада, Южна Америка и България.

В Тулуза започна процес, в който е замесена една българска проститутка. Един от нейните клиенти се влюбва в нея. В тази пародия на „Pretty woman”, ролята на Richard Gere играе един 46 годишен собственик на строителна фирма. Нашата Julia Roberts се оказва невероятно лакома за пари, подаръци и пътешествия. Изпразнил всички спестявания заради нея, френският „шаран” започва да бърка в банковата сметка на фирмата. Около 260 000 евро са източени за развлечения и „поддръжка” на приятели в България. Прокурорът поиска 15 месеца затвор за лекомисления любовник.

В град Соасон, на север от Париж на 24 януари т.г. започна процесът на семейство българи, заловени със 7 хиляди таблетки Sudafed и Rhinavil. За свое оправдание, нашенците обясняват, че тези лекарства се продават в България по 1 лев таблетката и служат за лекуване на хрема. Според френските власти обаче, тези медикаменти служат най-вече в Източна Европа за производство на наркотици.

В Ница приключи процеса срещу трима българи, ръководили група от 16 проститутки. Прокурорът Жан Кутон подчерта съдействието на българската полиция в залавянето и екстрадирането на един от подсъдимите към Франция. Най-тежката присъда получи Сумай Асенов – 4 години затвор. Брат му Румен Асенов – 3 години, третият подсъдим Крум Борсов – 2 години.

Във франкофонската част на Белгия, новата година започна със шумен съдебен процес. Съдържател на хотел създал работа на 132 българки. Разпределени в три бара между Лиеж и Брюксел нашите жреци на любовта работели с туристически визи в продължение на три месеца. След изтичане на този срок, те се връщали в България за да си възобновят дакументите. Собственикът на баровете въз основа на осъществения оборот бе осъден на 338 000 евро глоба и 30 месеца затвор. Дъщеря му ще трябва да плати 116 000 евро и излежи 12 месеца затвор. Осем от нашенките, които освен платена любов са участвали в подновяване на персонала, получиха присъди от 1 до 2 години затвор.

Българите не са единствените „чужденци”, които захранват криминалните рубрики. Техните прояви са само част от нарушенията на законите и не спазване на правилата. 2011 година във Франция е предизборна.  В навечерието на новия избирателен сезон, темата за общите стойности и несъвместимостта на европейската  цивилизация с хора, които явно не желаят или не могат да се интегрират се появи в политическия дебат. Тя няма как да бъде избегната.

Членът на Комисията по Европейските работи, депутатът Жак Миард постави открито въпроса за свободното движение в Европа. В едно итервю той заяви „Аз бях от тези, които подкрепиха влизането им (Румъния и България) в Съюза, за в бъдеще съм част от хората, които ще блокират с всички възможни средства приемането им в Шенген.” В настоящата сложна международна ситуация е излишно да се проявява необоснован оптимизъм или прекален песимизъм. Малко повече реализъм е достатъчен.   
 
От баба съм чувал, че цар Борис III е обичал да слиза от време на време между « народа”. Любимото му занимание е било да кара локомотив. България само ще спечели, ако нейните евродепутати изкарат няколко дневен стаж на преводачи, в който и да е полицейски участък в Западна Европа.
                                                                                   
Париж, 18.02.2011 г.




Гласувай:
1


Вълнообразно


1. bven - По-добре да не стават преводачи, че... ще настъпи война!
07.03.2011 18:50
Те не могат да говорят, камо ли да превеждат. Иначе, ако трябва да се създават ОФ и други агитки - ще им вземат акъла на европейците!
По-добре...да стоят на сянка.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: doraapostolova500
Категория: Политика
Прочетен: 1587706
Постинги: 380
Коментари: 907
Гласове: 236
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930