Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2011 20:04 - ВЕСТНИК "ГАЛЕРИЯ" СЕ РАЗЦЕПВА,ТРАКТОРА АУТ
Автор: doraapostolova500 Категория: Политика   
Прочетен: 4715 Коментари: 1 Гласове:
3



Галерия” се разцепва, Трактора аут Понеделник, 23 Август 2010, автор: Frognews.bg

A+

A-

    image К. Патрашкова - А.Петров
Главната редакторка Патрашкова отсвири поредния си патрон Алексей Петров, от разкола се ражда нов седмичник анти Бойко начело с Георги Коритаров



Седмичникът „Галерия” се разпада преди да е отпразнувал първия си рожден ден. Вестникът, нашумял като изданието на „октопода” Алексей Петров-Трактора, се цепи от остър конфликт между притежателите на акциите в дружеството издател „КРОЗ” АД.

Според източници на Frognews. bg, свързани с вестникарския бранш у нас, сблъсъкът е довел до пълната изолация и до отстраняването на един от членовете на директорския борд на изданието. Това е Давид Леон Леви, който беше кандидат за евродепутат от партията на Яне Янев РЗС.

Според фирмените регистри Леви е съдружник в други 13 фирми с израелски партньори, за накои от които се говори, че са със съмнителна репутация. Давид Леви беше сочен като топлата връзка между РЗС и Октопода. Именно той представлявал интересите на Алексей Петров в изданието. Упражнявал контрол и над редакционната му политика след прибирането на Трактора зад решетките по обвинения за рекет, пране на пари и нелегални канали за проституция.

През пролетта в пресата се появиха съобщения, че другите 50% от акциите принадлежат на Недялко Недялков, бивш съдружник в процъфтяващия седмичник „Уикенд”. Той го напусна, когато 75% от дяловете бяха купени от медийната групировка зад Ирена Кръстева и Делян Пеевски. Но и до сега не признава за финансовото си участие в "Галерия".

Някогашната културна дописничка на „24 часа” Кристина Патрашкова, която оглави вестника, публично се обяви за притежател на акциите в дружеството „КРОЗ” след изхвърлянето на първоначалната си партньорка в начинанието Зоя Димитрова. Някогашната разследваща журналистка от вестниците „168 часа”, „Монитор” и „Политика” стана говорителка на ДАНС по времето, когато службата беше водена от Петко Сертов и задкулисно доминирана от екс-агента под прикритие Алексей Петров. Именно тя се смяташе за негов човек, но скандал с Патрашкова й изяде главата в "Галерия".

Давид Леви влезе в управлението на нейното място. Твърди се, че е играл ролята на подставено лице на Алексей Петров и на неговите 50 % от капитала на дружеството чрез акции на приносител. Патрашкова пък по идентичен начин е станала представител на другия задкулисен съсобственик Недялко Недялков.

Синът на левия бард Недялко Йорданов все още предпочита да се представя като собственик само на новия седмичник за пенсионери „Ретро”. Факт е обаче, че редакцията му и тази на „Галерия” делят един и същ адрес и помещения на бул. „Цариградско шосе”.

Според източниците на Frognews.bg конфликтът между Недялко Недялков и Давид Леви тлеел от началото на лятото. Той лумнал неудържимо напоследък заради отказа на главната редакторка Кристина Патрашкова да публикува компроматни материали срещу здравната министърка Анна-Мария Борисова и срещу министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев. Зад неочакваното упорство на Патрашкова, която до скоро яростно бранеше политзатворническия имидж на Алексей Петров, стоял именно Недялко Недялков.

Макар в двете статии да имало доста скандални и проверими факти, той наложил ембарго върху отпечатването им. Паметливите си спомнят, че здравната министърка Анна-Мария Борисова с основание може да очаква благодарност от родата на стихоплетеца Недялко Йорданов. В началото на буйната си министерска кариера ексценричната ендокриноложка разбуни духовете с признанието си, че преди време е спечелила проект за правилното хранене на децата и е поръчала на сръчния поет специална детска песничка с грандиозни кулинарни примамаки за невръстните лакомници. Преди още да цензурира материалите за Бойковите министри обаче синът на Недялко Йорданов дал сигнал, че не му е вече изгодно да пее в хора на Октопода. Той предизвикал спирането на наскоро стартиралия сайт на „Галерия” с презумпцията, че оставен под контрола на Давид Леви, не носи печалба и няма посещаемост.

„Това не е просто издателски каприз”, твърдят познавачите на политическото задкулисие у нас. Разколът в лагера на Алексей Петров сочел, че „Галерия” предприема курс на затопляне с премиера Бойко Борисов, въпреки че вестникът градеше упорито репутацията си на единствения, дръзнал да громи медийния комфорт на управлаващата партия ГЕРБ и на нейни ключови играчи в лицето на вътрешния министър Цветан Цветанов, на финансовия Симеон Дянков и т.н. Краят на ледниковата епоха между „Галерия” и ГЕРБ съвпадал с публичното сближаване между президента Първанов и премиера Борисов напоследък.

От своя страна Недялко Йорданов продължавал да е сред любимите интелектуалци и поети на държавния глава. Синът му Недялко пък отдавна се разграничил от някогашните сензационни публикации в „Уикенд” срещу ловните и любовни подвизи на Гоце. Заради тях той и бившият му съдружник в нашумелия седмичник Мартин Радославов бяха разработвани от ДАНС по времето на тройната коалиция. Оттогава датирала и връзката между Трактора и Недялков, която някои коментатори открито квалифицират като зависимост. Вестникарят предпочел да я осребри вместо да бъде мишена на натиск и разследвания по повод на други свои бизнес игри и съмнителни контакти.

Източниците на Frognews.bg твърдят, че като следствие от разцепването на „Галерия” всеки момент на пазара щял да се появи нов седмичник с официален издател Давид Леви. Вестникът щял да играе твърдо и изцяло анти ГЕРБ и Бойко Борисов. Името му „Флаш” било специално подбрано. В превод от английски то означава светкавица на фотоапарат, но можело да се чете и като „Флеш”, т.е. месо, плът и прочее кръвожадни асоциации. За главен редактор бил гласен журналистът Георги Коритаров, известен като приближен на Алексей Петров. Помолен от репортер на Frognews.bg да коментира новината, Коритаров оттовори: „Засега нямам настроение да говоря по този въпрос”. Отговорът е достатъчно уклончив, но е добър повод за расмисъл над активизираните процеси за предизборно прекрояване на медийното пространство. Важен сигнал в очертаващата се суматоха и пренареждане на лагерите са спешните совалки в опит за продажба на българските издания на WAZ чрез посредници, предразположени към близост и с Бойко Борисов, и с президента Първанов.

Frognews. bg припомня, че в мощната саморекламна кампания при старта на „Галерия” Кристина Патрашкова и Зоя Димитрова отричаха, че бившият агент от ДАНС Алексей Петров е истинският собственик на седмичника. Твърдяха, че Трактора е съмишленик и информатор на изданието, а те са започнали бизнеса със заем от 70 хил. лв.

След изгонването на Зоя Димитрова с пиарските акции на вестника се заеха Кристина Патрашкова и зам.-главният редактор Явор Дачков. Те яростно отхвърляха обвинението, че „Галерия” е вестник на мафията и се опитваха да наложат образа му на принципна и непримиримо опозиционна медия, сражаваща се с корупцията и с политиците-ментета.

Според едно от многобройните тв интервюта на Патрашкова, канена /според някои под прикритие/ като светски хроникьор в предаването „На кафе” по Нова телевизия, заемът от 70 хил. лв., бил предоставен не от банка, а от безименна израелска фирма. Но бил погасен много бързо поради бурния пазарен успех на вестника. Разпространители на вестници обаче твърдят, че в момента „Галерия” се печата в около 80 000 екземпляра, но успява да продаде едва около половината от тиража си. Експерти очакват допълнителен спад в продажбите му след завоя на седмичника към ГЕРБ и Първанов.

Зоя Димитрова се превърна в клиент на прокуратурата в края на юли с обвинение, че чрез публикации в „Галерия” е направила публично достояние класифицирана информация, придобита от нея в качеството й на говорител на ДАНС. Така властта официално се съгласи с аргументите на журналисти и граждански фигури, че вестникът се занимава с откровен политически рекет чрез публикации на секретни материали, компромати и разработки, приписвани на тайните служби.
Frognews.bg
 

прочетете още...




Гласувай:
3


Вълнообразно


1. lambo - Мдаааа ...
08.03.2011 11:54
Краят на ледниковата епоха между „Галерия” и ГЕРБ съвпадал с публичното сближаване между президента Първанов и премиера Борисов напоследък.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: doraapostolova500
Категория: Политика
Прочетен: 1587673
Постинги: 380
Коментари: 907
Гласове: 236
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930