Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2011 20:43 - АЕЦ " ФУКУШИМА" ОБЛЪЧИЛ 160 ЧОВЕКА
Автор: doraapostolova500 Категория: Политика   
Прочетен: 713 Коментари: 0 Гласове:
0



изпрати на приятел image image image image image TEPCO освобождава радиация от прегряващия реактор, облакът тръгва към САЩ, Канада и Мексико Броят на хората, имали досег с изтекла от АЕЦ "Фукушима" радиация, може да достигне 160 души, прогнозира японската Агенция за ядрена безопасност. Заради риска от задълбочаване на проблема властите са започнали да подсигуряват с пратки йод североизточната част на страната.

Американските експерти, пристигнали на място заради прегряването на втори реактор в електроцентаралата, определиха използването на морска вода за охлаждането му е "акт на отчаяние", който може да предвещава бедствие, подобно на "Чернобил". Няколко от тях прогнозираха, че независимо от изхода от кризата, инцидентът ще окаже силно негативно въздействие върху възраждането на ядрената енергия.

"Ситуацията е станала толкова отчаяна, че очевидно няма възможност за доставяне на нова вода или обикновена вода за охлаждане на реактора. Сега, в акт на отчаяние, властите трябва да прибегнат до употребата на морска вода", заяви на нарочна пресконференция Рибърт Алварез, специалист в сферата на ядреното разоръжаване в Института за политически изследвания.

Проблемният реактор е затворен, но притесненията са свързани с горещината в ядрото. Ако то не бъде охладено, високите температури могат да го разтопят. В такъв случай според учените ядрото ще да потече в дълбочина и ще предизвика срутване на цялата структура.

За да избегне най-лошото, малко след полунощ българско време компанията, която управлява електроцентралата - TEPCO, е започнала подготовка за изпускане на радиация от втория проблемен реактор. Не се уточнява под каква форма ще стане това - водна пара, водород или друг газ. "Радиацията ще бъде малко и под нивата, застрашаващи здравето на хората", обяви говорител на TEPCO, цитиран от АФП.

Според метеоролозите въздушните течения в района ще отнесат радиационния облак към САЩ, Канада и Мексико. Калифорнийският департамент за публично здраве реагира мигновено. "Засега няма непосредствена опасност. Ние обаче извършваме наблюдение над ситуацията отблизо съвместно с федерални партньори", оповестиха от департамента за публично здраве в Калифорния. /БЛИЦ


Тагове:   АЕЦ,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: doraapostolova500
Категория: Политика
Прочетен: 1589073
Постинги: 380
Коментари: 907
Гласове: 236
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930