Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2012 14:38 - ТВ7 ПУСКА СКАНДАЛНИЯ ТУРСКИ СЕРИАЛ ЗА СУЛТАН СЮЛЕЙМАН " ВЕЛИКОЛЕПНИЯТ ВЕК"
Автор: doraapostolova500 Категория: Политика   
Прочетен: 20645 Коментари: 4 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image Кадри от скандалния филм

Националисти се готвят за протестни акции срещу турски сериал. През септември ТВ7 ще започне излъчването на грандиозния сериен филм „Великолепният век”, който миналата година предизвика вълнения и остри сблъсъци в самата Турция.
Едва не се стигна до гражданска война, а хора, които защитаваха сериала и такива, които го плюеха, влязоха в ръкопашни схватки по улиците на турски градове. Вълненията бяха заради хитовия сериал за Османската империя по времето на управлението на Сюлейман Великолепни и любовта му с украинската робиня Александра. През септември скандалния филм се завърта и у нас.

 

 

Във филма има брутални картини от руското робство по нашите земи през 16-ти век. Оргии, изнасилвания, кървави касапници и стотици трупове хвърлиха в ужас дори турските зрители, които поначало се гордеят много с историята на империята. Още след първата излъчена серия на продукцията „Великолепният век” населението на цяла Турция се раздели на две. Едни превъзнасяха завоеванията на прадците си, а друфгите яростно протестира срещу представянето на султана и войниците му като главорези, които са въздавали правосъдие единствено с ятагана.

 

В Германия и някои скандинавски страни турски емигранти организираха митинги с настояване телевизиите да спрат излъчването на скандалния сериал. Турски гастърбайтери във Франция обаче гледали сериала през сателит и френетично скандирали от балкони и прозорци: „Велика Турция!”.

 

Действието в сериала „Великолепният век” се развива през 16-ти век, Златния век на Турската империя. В него великият османски предводител Сюлейман Великолепни е представен като сексуален манияк и алкохолик.

 

Спорът за и против филма прераснал в масови шествия на подръжници и противници. Едните, дегизирани с чалми и фесове изпадали в екстаз, крещейки призиви за Велика Турция. Другите целели с камъни рекламните пана и билбордове на сериала. Най-раздразнени са поддръжниците на управляващата ислямистка партия, които съзират в сериала световна конспирация срещу приемането на страната им в Европейския съюз и дискредитиране на мюсюлманската религия пред света. От публикуваните в интернет рекламни спотове на продукцията става ясно, че създателите са заложили най-вече на разгулни сексуални сцени и много кръв.
Още в първата серия свистят ятагани, падат глави, изнасилват се робини…! „Филмът ни представя като варвари и срива светските устои на обществото ни, което безтуй трудно се отърсва от тъмното си историческо минало”, писа тогава е професорът по история Баязид Акман. В сериалът има страшно много измислици, които не отговарят на историческата истина, коментира на свой ред и проф. Аднан Баки, директор на фондацията „Сюлейман Великолепни”.
Най- унизени и низвергнати в сериала са българите, които са представени като поробени създания, доведени до животинско оцеляване – насилвани и убивани с повод и без повод от османците.

 

image

 

Скандалната Сибел Кекили

 

 

 

Това е вторият гранзиозен скандал с турското кино само за година. Първият избухна покрай турската порно актриса Сибел Кекили, която е германска гражданка. Кекили получи голямата награда за женска роля на фестивала на мюсюлманското кино в град Казан. Висши духовници от Татарстан веднага скочиха срещу присъждането на наградата. Те бяха подкрепени от ислямисти от много страни, които се обединиха около обвиненията, че Какили е срам и позор за ислямския свят, още повече, че преди време тя критикувала крайните ислямисти.

 

Скандалната актриса участва и в суперуспешният фентъзи сериал “Игра на тронове”, който се излъчва по НВО и би всички рекорди по гледаемост.

 

Красавицата Сибел Кекили, играеща ролята на проститутката Шае и любовница на джуджето Тирион Ланистър, е участвала в поне девет порнофилма, писаха медиите.

 

В Турция и в други страни бяха сформирани граждански комитети, които трябваше да разкрият „дяволския образ” на актрисата.

 

Самата Кекили твърди, че не се срамува от миналото си, в което е носила артистичния псевдоним Дилара.

 

След като разбират за кариерата й на актриса в розови филми, родителите на 31-годишната Кекили прекратяват всякакъв контакт с нея.







с Себил поддържа организация, която се бори с насилието срещу жени в Турция. След думите й, че “насилието е част от ислямската култура”, изречено по време на конференция за правата на жените в Берлин, турският консул напуска демонстративно залата.

 

 

 

Само преди седмица в България избухна скандал по повод анализ на комисията за защита от дескриминация, според която в някои учебници не са представени толерантно взаимоотношенията ни с турците от времето на робството. Заговори се, за евентуално цензуриране на Ботев, Левски и Вазов, които говорели за издевателства на турци над българи, а всъщност турците били “османлии” и не били поробители, а изпълнявали заповеди, които били закооосъобразни…

Share this:  





 

 



Гласувай:
2


Вълнообразно


1. анонимен - ahaah
21.08.2012 15:01
da e 4estito na vsi4ki kiu4ek4ii i turkofili
цитирай
2. krysy - Сигурна ли сте?
21.08.2012 23:15
Гледахте ли филма? Това, което пишете са пълни измислици и не Ви прави чест.
Изгледала съм сериите от Първи сезон на "Великолепния век" и не видях нищо от онова, за което сте написали - особено що се отнася до нас българите.
цитирай
3. анонимен - syltan syleiman
07.09.2012 13:34
gledam do v GARCIQ FILMAT E STRAHOTEN
цитирай
4. анонимен - ....
16.09.2012 14:56
nedeyte da pi6ete gluposti filma e mn. dobir
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: doraapostolova500
Категория: Политика
Прочетен: 1585389
Постинги: 380
Коментари: 907
Гласове: 236
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031