Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2011 14:30 - ЙОВЧЕВ ВЪРНА ДОВЕРИЕТО НА ПАРТНЬОРИТЕ,ИМА 4-5 КАНДИДАТИ ЗА НЕГОВ НАСЛЕДНИК
Автор: doraapostolova500 Категория: Политика   
Прочетен: 741 Коментари: 0 Гласове:
0



Камера ще снима всеки, който прослушва СРС, казва вътрешният министър Цветан Цветанов   image Разплетохме убийство на 11 г.    

- Министър Цветанов, изненада ли ви оставката на шефа на ДАНС  Цветлин Йовчев, или бяхте обсъждали този негов ход?

 

 

- Разговарях с него. Смята, че решението му е правилно. За мен  по-важно е какво направи Цветлин Йовчев. Оценката за работата му е положителна.  Той попадна в една изключително сложна и тежка среда, в служба, която от самото  си създаване бе изолирана от партньорските служби. Заслуга на Йовчев е, че върна  доверието на патньорските служби в ДАНС.

 

- Защо тогава се оттегли?

 

 

- Аз самият не мога да дам пълно обяснение. При ситуацията,  която имаме в държавата, човек трябва да е въоръжен с много нерви и с много  отговорности. Не бива да се взимат решения, които понякога са през призмата на  емоцията.

 

- С какво не успя да се справи Йовчев?

 

 

- Специално за конкретния случай, който стана публичен  (бел.ред. изтеклите записи от разговори на Ваньо Танов), създаде се възможност 2  месеца да се говори за записи, които са с неясен източник. Забавихме се много с  това, да минат на полиграфско изследване (бел. ред. детектор на лъжата) всички  служители, имащи отношение към законно експлоатираните СРС-та по искане на  наблюдава-щия прокурор.

 

- Колко души минаха на детектора на лъжата?

 

 

- 11 души - целият сектор на Службата за оперативно следене  (СДОТО) в Добрич и няколко души от ДАНС. Полиграфското изследване ни насочи кой  може да ги е изнесъл, но това не е доказателство. Човек от ДАНС, който е бил на  акаунта, е съпричастен към изнесените записи. Има и служител от МВР, който не е  спазвал задълженията си за начина, по който се експлоатират СРС.

 

- Шефът на СДОТО трябва ли да подаде оставка, след като шефът  на ДАНС подаде и пое отговорността за изтичането на СРС?

 

 

- В момента не е доказано той да има вина за изтичането на СРС.  По важно е, че сме предприели законодателни промени, в които заявителят ще  получава СРС на магнитен носител. Ще има специални работни места, където ще се  прослушват записите. В тези помещения ще има картотека, целият процес от  влизането на заявителя ще бъде сниман, ще бъде под постоянно  видеонаблюдение.

 

- Като читалня за СРС?

 

 

- Не бих го нарекъл точно по този начин. Място, на което  заявителят влиза, пуска компютъра, въвежда си паролата, прави му се снимка и  това оставя следа в системата. Този човек на тази дата е прослушал този запис. В  момента в системата остава само паролата, с която се е влязло, но една парола  може да е ползвана от няколко души.

 

- Кой ръководи ДАНС в момента?

 

 

- Цветлин Йовчев си изпълнява функциите като председател на  ДАНС. Доколкото съм информиран, докато е в отпуск, го замества Константин  Казаков.

 

- За наследник на Йовчев вече се завъртяха имената на главсека  на МВР Калин Георгиев, на зам. вътрешния министър Димитър Георгиев. Обсъждани ли  кандидатурите им?

 

 

- Има 4-5 имена, които се обсъждат. Сред тях има и служители на  ДАНС.

 

- Бившият председател на агенцията Петко Сертов стана зам.-шеф  на новосформирания център срещу корупцията БОРКОР. Не е ли малко изненадващо,  след като откакто ГЕРБ е на власт, и вие, и премиерът Борисов обвинявате именно  него и екипа му за загубеното доверие на чуждите партньорски служби в  ДАНС?

 

 

- Дискредитирането на агенцията пред чуждите служби се обвързва  предимно със съветника на г-н Сертов, който бе и сивият кардинал в ДАНС.

 

- Вярно ли е, че Сертов е дал показания срещу бившия си  съветник Алексей Петров и затова къщата му бе опожарена?

 

 

- Не. За първи път го чувам. Имаме заподозрени, които са се  оттеглили с автомобил.

 

- Г-н Сертов заплашван ли е?

 

 

- Не. Имах възможност непосредствено след инцидента да  разговарям с него. Той ми разказа, че не е заплашван, но се работи активно по  този случай.

 

- Кога ще заработи БОРКОР и с какво точно ще се  занимава?

 

 

- Целият процес по структуриране работата на БОРКОР трябва да  бъде приключен в рамките на месец. Всички инспекторати към министерствата ще  командироват свои служители, които ще са определени от съответния министър.  Идеята е да се анализират абсолютно всички процедури във всички ведомства, да се  направи така, че всички процедури да бъдат прозрачни и да се гарантира  невъзможността за правене на конкурси с предопределен победител.

 

- Избрали ли сте ваши служители, които да бъдат командировани в  БОРКОР?

 

 

- Петър Владимиров, който вече не работи в системата, но преди  бе в аналитичното звено на ГДБОП, след това временно бе и директор на ГДБОП.  

 

- Ще следи БОРКОР за корупция в ДАНС?

 

 

- БОРКОР е създадено, за да се предотвратяват корупционните  практики, и няма да съблюдава работата на ДАНС. Агенцията се наблюдава от  премиера Борисов и от Парламентарната комисия за контрол на ДАНС.

 

- Имате ли заподозрян за взрива пред редакцията на в.  "Галерия"?

 

 

- Нека да не персонализираме когото и да било. Колегите имат  пълната оперативна свобода да си свършат работата.

 

- Кога ще ни приемат в Шенген. Имаше проблем с граничните  печати, трябваше в много кратък срок да бъдат направени нови, да се подобрят  условията на труд на вашите служители, да се извършат някои ремонтни дейности по  границата.

 

 

- Март е срокът, в който страната ни трябва да бъде технически  подготвена за влизане в шенгенското пространство. Предстои повторна визита на 21  март, която е за инспектиране на българо-турската сухопътната граница. В рамките  на 3-4 дни ще има инспекция и ще трябва да бъде изготвен доклад до края на март.  Препоръките, които изброихте, вече са изпълнени.

 

- През ден опозицията иска оставката ви. Тревожат ли ви  нападките?

 

 

- За мен е по-важно тези, които лансират подобни тези, в някои  случаи това са хора, които са участвали в управлението на страната, нека да  направят равносметка за това, което те са направили, и за това, което правим ние  днес. Защото днес вече имаме разследване и заловени за поръчкови убийства в  минал период от време - "Килърите 1" и "Килърите 2". В момента работим и по  трета група за поръчкови убийства "Килърите 3". Става дума за трима души,  извършили убийство около 2000 година. Те са отговорни и за опит за убийство на  известен подземен бос, който са се опитали да ликвидират преди няколко години.  

 

- Оглавихте предизборния щаб на ГЕРБ. Има ли региони в  страната, в които ще издигнете общ кандидат с друга политическа партия?

 

 

- Участието на ГЕРБ в предстоящите местни избори ще бъде  самостоятелно. Разбира се, на някои места, където се прецени, че не се нарушават  стила и профила на ГЕРБ, може да бъде издигнат общ кандидат. В смесените региони  предимно, например Котел - там може да се обсъжда вариант за обединяване и  консолидиране на един общ кандидат - било то на ГЕРБ или някой независим, заедно  десноцентристките политически формации. Преди три седмици, когато откривахме  офиса на ГЕРБ в Котел, един представител на СДС ми обясни, че недоумява от  липсата на подкрепа от страна на Синята коалиция във вота на доверие. Има места  обаче, където ще държим на нашия кандидат.

 

- Кои са те?

 

 

- Бургас - Димитър Николов. Също така в Стара Загора си  издигаме кандидат на ГЕРБ.

 

- А в Кърджали?

 

 

- Една кандидатура на ГЕРБ в Кърджали може да бъде подкрепена  от другите политически формации.

 

- Предстоят и президентски избори. Вашата кандидатура стои ли  на дневен ред?

 

 

- Много са кандидатурите, които стоят за обсъждане. Май-юни ще  бъде оповестен кандидатът.

 

- Друго име, което се завъртя в медийното пространство, бе това  на еврокомисаря Кристалина Георгиева. Обсъждана ли е нейната  кандидатура?

 

 

- Кристалина Георгиева е един изключително ерудиран и признат в  цяла Европа човек. В тази посока тя е една изключително силна кандидатура.  Нейното желание е да продължи това, което прави като еврокомисар.

 

- Притеснява ли ви кандидатурата на Алексей Петров за  президент?

 

 

- В политиката няма нещо, което да ме притеснява. Човек трябва  да бъде уверен и независим.

 

- Това означава ли, че при евентуален сблъсък между вас и  Алексей Петров на президентските избори, сте убеден, че ще го победите?

 

 

- Убеден съм, че кандидатът, издигнат от политическа партия  ГЕРБ, ще бъде победител в предстоящите президентски избори. Вярвам, защото  въпреки политическото говорене на нашите опоненти и обсъждането на слухове,  обществото може да разбере какво се случва в държавата. Може да се види какво е  направено срещу организираната престъпност, по инфраструктурата - магистрали,  Околовръстния път, изграждането на метрото.

 

Десислава Георгиева

 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: doraapostolova500
Категория: Политика
Прочетен: 1584960
Постинги: 380
Коментари: 907
Гласове: 236
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031