Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2011 16:00 - СПРАВКА РАЗКРИВА ПОТРЕСАВАЩ ФИНАНСОВ ХАОС В ОБЩИНА СЛИВЕН
Автор: doraapostolova500 Категория: Политика   
Прочетен: 1086 Коментари: 0 Гласове:
1



11.03.2011 / 11:29

Таблица със справки от Агенция за обществени поръчки за периода

2007-2010 г. в община Сливен разкрива потресаващата картина на финансов хаос, безхаберие и Бог знае още какво.

Справките от Агенцията е извадила общинската съветничка Мариета Петкова, като те са 90 на сто от общия брой сключени договори за обществени поръчки, много от които неизпълнени (по Първо и Второ рамково споразумение). Главните герои в забъркания от кмета Лечков строителен „епос”, то се знае, са близките нему фирми "Гради", "Билдинг" и фирмите от ГД "Стройинвест". За въпросните три години са сключени договори общо за малко над 121 милиона лева, а са разплатени едва 40 милиона.

Близко е до ума,че общината въобще няма капацитет за подобна строителна програма, че бюджетите й бяха нереалистично раздути и балоните се спукаха много бързо. Общината не е в състояние да генерира средства нито от собствени приходи (за м.г. те са около 1,5 млн. лева), нито по други пера. Но с присъщата си гигантомания сливенският кмет продължаваше еквилибристиката с виртуални числа и суми. Стара истина е, че в един финансов хаос най-добре се ловят златни рибки.

Справките от Агенцията са изключително трудни за анализиране. Така например трудно е да се разбере кои обекти са докрай завършени, колко въобще са и как неизплатените суми ще бъдат дадени на съответните фирми, след като не достигат повече от 80 млн. лева. Това означава редица строителни начинания, някои от които неотложни, да не бъдат реализирани въобще. Но има и други "странности", които се набиват на очи.

Така например не става ясно защо при договорени между общината и ГД "Стройинвест" 3 716000 лв. за реконструкция на ВВМ "Дружба", на фирмата са преведени над 4 млн. и 407 хил.лева. Защо за ремонтна дейност в VIII СОУ на "Билдинг" са изплатени около 350 хил. лева повече. При санирането на XII СОУ на "Гради" са изплатени 2 млн. 525 хил. лева при сключен договор за малко над 1 милион. Отново ГД "Стройинвест" взема над 1 млн. и 200 хил.лева вместо договорени 346 хил. лева за реконструкция и оборудване на кухненски блок в Дом за стари хора.

Договарянето на огромни суми (далеч над средните и максималните строителни норми), особено за ремонтите на училищата пък е знак, че става дума за откровено източване на средства от „нашите” фирми. Но има и друго: сключват се дългосрочни договори с ясната цел бъдещото общинско ръководство и общинския съвет да нямат право на глас и избор да управляват процесите, използвайки и по-гъвкави форми за определяне на фирми изпълнители като конкурсите, публично-частното партньорство и др. Знаем за дългогодишните и нереалистични договори за осветлението, асфалтирането и др., но във въпросната справка откриваме и

вече известната договорка с прокметовата фирма ЛТБ "България", която е златната кокошка на кмета и продължава да снася златни яйца.

Договорът с нея е за цели 15 години на стойност 30 милиона лева! Това означава, че Лечков дори вече да не бъде кмет, далаверата ще си върви. В сферата на озеленяването е сключен друг подобен договор с "Еко Бул Агро" за 11,5 милиона лева, но Лечков си хареса друга фирма и го прекрати.

Това е първото впечатление от горепосочените справки на Агенция за обществени поръчки, която изисква подобаващ анализ от компетентни държавни органи и специалисти, защото финансовите авантюри на Йордан Лечков са минали всякакви граници. Ако това не стане, община Сливен е изправена пред катастрофален колапс, който може да продължи с десетилетия. Въпросът е кой и кога ще се заеме с това?




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: doraapostolova500
Категория: Политика
Прочетен: 1587628
Постинги: 380
Коментари: 907
Гласове: 236
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930