Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2011 09:40 - "СЕГА" : АДМИНИСТРАТИВНАТА РЕФОРМА СЕ ПРОВАЛИ
Автор: doraapostolova500 Категория: Политика   
Прочетен: 861 Коментари: 0 Гласове:
0



размер на шрифта: "Сега": Административната реформа се провали 27.04.2011 09:18 Тютюневият холдинг "Булгартабак" се очаква да бъде продаден в рамките на 4 месеца на голяма компания, пише "Дневник" image

Административната реформа на кабинета се провали. След извършените съкращения в началото на мандата на Бойко Борисов министерствата са започнали отново да увеличават щатните бройки.

Щатовете растат дори във финансовото министерство въпреки заричането на вицепремиера Симеон Дянков да реформира администрацията и да съкрати чиновниците.

Това показа справка на "Сега" за промените в числеността на министерствата, извършвани с цената на многократни изменения на устройствените правилници на институциите.

Данните показват, че в някои министерства щатните бройки плътно се доближават до тези от времената на тройната коалиция.

Сигнал до Европейската комисия за това, че управляващите не допускат опозицията да оглави антикорупционната комисия, ще подадат от БСП, съобщава "Дума".

В левицата обмислят да сезират и Конституционния съд по случая. Мнозинството в НС гласува удължаване на мандата на сегашния председател на комисия "Антикорупция" Валентин Николов.

Депутатът от "Атака" трябваше да отстъпи ротационното председателство на червения Бойко Великов в първия ден след ваканцията на депутатите. По предложение на "Атака" обаче мандатът на Николов бе удължен с промяна в правилника на Народното събрание. Опозицията реагира изключително остро на случилото се.

И десницата, и левицата бяха категорични, че управляващите се опитват да наложат политически чадър над корупцията и да прикрият сигнали за конфликт на интереси сред мнозинството.

Икономисти и превозвачи се обединиха, че едномесечното замразяване на цените на горивата е с нулев, дори с отрицателен ефект, пише "Сега".

"На практика през този месец наблюдавахме дъмпинг, а това е забранено от закона и ако имаше защита на конкуренцията, премиерът и "ЛУКойл" трябваше да бъдат глобени за това, което подписват", отсече пред БНТ икономистът Георги Ангелов от "Отворено общество".

Едномесечното замразяване на цените изтече вчера, а по празниците от "ЛУКойл" обявиха, че не обсъждат удължаване на мораториума.

Компанията обеща в рамките на 30 дни да не вдига цените по своите бензиностанции, но през този период рафинерията й в Бургас на три пъти промени стойностите на едро, по които продава горива на другите бензиностанции.

Тютюневият холдинг "Булгартабак" се очаква да бъде продаден в рамките на 4 месеца на голяма компания, без да има предварително условие за минимална цена, съобщава "Дневник".

"Булгартабак" ще се продава чрез конкурс на един етап, като в него ще могат да участват както стратегически, така и финансови инвеститори. Има отделни критерии за всеки вид участници, като не се допускат офшорни дружества и консорциуми. Общото изискване към купувача е да е по-голям от цигарения холдинг по годишни приходи и произведена продукция.

Приватизацията на "Булгартабак" - повече социална, отколкото финансова, допълва по темата "Пари".

Водеща роля при избора на купувач за тютюневия холдинг ще имат не предложената цена и инвестициите, а гаранциите за изкупуване на български тютюн и запазване на работни места.

Въпреки непазарния стремеж да бъде намерен работодател, а не инвеститор, все пак приватизацията е най-доброто, което може да се случи на "Булгартабак". Остава стратегическите инвеститори да не се откажат.

Защо най-бедната държава си строи най-скъпия завод за боклук? Не управляващите от ГЕРБ, а ЕК задава този въпрос, коментира "Сега". Затова проектът едва ли ще се реализира скоро, а София със сигурност ще се изправи пред нова криза.

Всъщност ЕК вижда проекта ни като рисков по две основни причини. Първо смята, че ефективността на избраната технология не е обоснована. Според Брюксел тя не отговаря на европейските екологични стандарти. Процентът на рециклирани отпадъци, предвидени в проекта, не е задоволителен.

Брюксел категорично не е съгласен, че този вариант ще донесе достатъчно приходи на общината. На второ място комисията изрази недоволство и от провеждането на търга за строител на завода.

250 хил. работни места с наети по трудов договор - това трябва да е условието една работодателска организация да бъде призната за представителна, пише "Труд".

Това ще рече - да участва в националния тристранен диалог, като партньор на правителството и да се произнася за доходи, жизнено равнище, трудови, пенсионни и здравни закони. Това предложение за промяна на критериите за представителност е на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Те предлагат минималната заплата да стане 270 лв. от 1 юли.

В интервю за "Стандарт" Антоанета Христова, политически психолог, коментира, че партиите не посочват кандидатите си за президент, защото се страхуват от неуспех.

Но подобна стратегия е губеща - когато се опитваш да се предпазиш от всички рискове, е по-вероятно да загубиш, отколкото да намериш верния път към успеха. Снишаването на партиите в момента е абсолютно неефективно за тях.

Всички тайничко чакат подкрепа от ДПС, казва в интервю за "Труд" Лютви Местан, заместник-председател на партията.

Той посочва, че около президентските избори има много неизвестни. Например има нещо много тъжно в стремежа на "Синята коалиция" към утешителната почетност на третото място.

Може би затова социолозите виждат сблъсък между ГЕРБ и БСП. Но това са сметки, които не отчитат окончателното решение на ДПС. Всъщност всички искат подкрепата на движението.

Но ако може тя да се поднесе неофициално. Това е подло и издава грешен прочит на анти ДПС настроенията в българското общество.

Социологическият щаб на "24 часа" коментира най-вероятния сценарий за развитие на президентските избори.

Според Юлий Павлов, Център за анализи и маркетинг, балотаж вероятно ще има. Сигурен участник в него ще бъде кандидатът на ГЕРБ.

За втория участник на балотажа е много съществено дали от БСП ще излъчат собствен кандидат, или ще подкрепят някой независим. Мирослава Радева, МБМД, очаква два тура на президентския вот, защото нямаме безспорен лидер - кандидат, който отсега да е с водеща позиция.

Политическите партии в момента търпят загуби, защото избирателите изглеждат доста разочаровани и апатични. Васил Тончев, "Сова Харис", прогнозира, че ако Бойко Борисов се кандидатира, той ще е фаворитът. Ако не се кандидатира, вероятно президент ще стане кандидатът, подкрепен от левицата.

Политологът Евгений Данов не смята, че кандидатът на ГЕРБ би спечелил вота за президент при всички положения. Защото АЕЦ "Белене" ще бъде язва, която ще кърви до изборите. И през нея вече изтича подкрепата на образованите, градски и проевропейски настроени жители.

Цветозар Томов, "Скала", обръща внимание, че оценката на възможностите на потенциалните кандидати на базата на сегашното разпределение на политическите предпочитания може да се окаже далеч от реалността в навечерието на изборите.

Според Юрий Асланов, "Афис", ДПС е голямото неизвестно. Не без значение е и това към какво ще призоват своите избиратели между двата тура лидерите на "Синята коалиция", на "Атака" и др.

Румяна Коларова смята, че ГЕРБ печели президентския вот с подкрепа от "Атака" и сините. Защото БСП вече два мандата е в президентската институция, а ГЕРБ със стабилното си присъствие за момента контролира останалите клонове на властта. 

Тагове: преглед на печата


Тагове:   печат,   кабинетът,   статия,   всега,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: doraapostolova500
Категория: Политика
Прочетен: 1588878
Постинги: 380
Коментари: 907
Гласове: 236
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930