Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2012 14:00 - ПЕТКО РАЙКОВ ,УЧРЕДИТЕЛ НА "ВОЙНИШКО КЛАДЕНЧЕ":ОТ ТРИ МЕСЕЦА ПИЕМ ОТРОВЕНА ОТ УРАН ВОДА
Автор: doraapostolova500 Категория: Политика   
Прочетен: 1728 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image
Петко Райков е инвалид, учредител и член на сдружение „Войнишко кладенче” в Сливен, член е и на ревизионната комисия. След като в продължение на три месеца пише жалба след жалба до всички възможни инстанции, Петко Райков атакува и офис на “Над 55” с вик, че 3000 души в Сливен пият отровна вода и никой не им обръща внимание.

 


Какъв е проблемът ви, г-н Райков?
- От три месеца са спрели питейната вода на 3000 семейства във вилната зона в Сливен, въпреки че сами, със собствени сили и средства, сме си изградили още през 1993 г. водопровода. 19 години имахме вода за пиене, ползвахме я без проблем и изведнъж ни отрязаха. В началото започна една прикрита, а по-късно и открита и яростна кампания срещу нашето законно учредено сдружение, което нарекохме „Войнишко кладенче”. Тандемът – новоизбраният кмет на Сливен Кольо Милев и монополистът ВиК в лицето на управителя Петър Митев, ревнаха, че дружеството ни е нелегално и спряха водата. Чешмите пресъхнаха. А как се живее в тези горещи дни без вода? 3000 семейства с възрастни хора, с болни и деца са без капка вода. Това не е ли престъпление? Това е административна саморазправа с много хора, които нямат никаква вина. Ще подчертая, че подобно нещо не е правено дори и в ромския квартал, чиито жители от много години не си плащат сметките. image

Кого обвинявате за това?
- Как кого, трима души – председателя на сдружението ни, Иван Динев, новия кмет Кольо Милев и шефа на ВиК, които започнаха едно ново летоброене на Община Сливен. Мотивите им, че липсват документи за нашето сдружение в общината, са смешни и жалки. Вече сме сигурни, че комунизмът в Сливен е жив и е възкръснал от действията на трите въпросни лица. 19 години никой и по никакъв повод не си е позволил да се съмнява в законността на нашето сдружение, нито пък да ни лиши от живителната течност.

Сега откъде се снабдявате с вода?
- Сега просто се самоубиваме. Цели три месеца пием вода от урановите рудници край Сливен, която извира от подножието на Сините камъни, а това ще ни докара само ракови болести. Но нямаме друг изход. Без вода как да оцелеем? Точно тази заразена от урана вода беше причина по времето на социализма Сливен да е на първо място по ракови заболявания. Представяте ли си за какво става въпрос?

Да не би пък наистина сдружението ви да е незаконно?
- Няма такова нещо. Имаме абсолютно всички документи – копие от кадастралния план, разрешение с №59 от 12.08.1993 г. и всички останали разрешителни, издадени от Община Сливен.

Тогава какъв е проблемът, защо ви спират водата?
- Както се досещате, става въпрос за пари. За много пари. Има една компания, която си е въобразила, че може да ни вземе много пари за нещо, което отдавна сме платили. И предплатили… Въпреки че редовно си плащаме водата, ВиК непрекъснато ни представя фактури за неплатени сметки, които с всяка изминала година увеличават стойността си – от 20 до 25 хиляди лева например. Аз говоря само за начислените лихви, а не за основната сума. Това се повтаря вече втора година, и то при положение че ние си плащаме за изразходваната вода всеки месец. За какви лихви, за какви пет лева става въпрос, не знам… Изпратихме жалби до МВР и прокуратурата с надеждата да се поровят в тези далавери, но продължаваме да чакаме с надеждата, че това някой ден ще се случи.

Кой според вас върти далаверите?
- Както вече ви казах, в основата им е наскоро избраният председател на нашето дружество Иван Динев, който е заформил далаверите с шефа на ВиК, а пък кметът прикрива и двамата. През тези три месеца му задавахме много въпроси, но нямаме отговори.

Всъщност при какви условия ще ви пуснат водата?
- Управителят на ВиК Петър Митев настоява за пререгистрация на дружеството ни, което ще ни струва над 1 милион лева. Става въпрос за жесток рекет, нали разбирате? И то при положение, че ние, тези 3000 семейства, които сме без вода, сме дали по 1600 лева за регистрация на дружеството през 1993 г. Тези пари се искат от хора, които са болни, инвалиди и на ръба на недоимъка. Освен това в момента се правят опити за заграбване на дружеството ни, което е най-удобният вариант за прикриване на далавери от страна на кмета на Сливен и на ръководството на ВиК. Затова от три месеца непрекъснато ни извиват ръцете за още и за още пари. Ние сме наясно, че обявяването на частните водни дружества във вилната зона на Сливен за незаконни е, меко казано, преследване на комерсиални интереси. Става въпрос за милиони евро, които се очаква да пристигнат от Европа. Най-страшното е, че и държавата в лицето на кмета Кольо Милев е участник в това беззаконие чрез тайни уговорки с ръководството на ВиК, вместо просто да отвори папката и да види, че абсолютно всички наши документи са редовни и законни. Цялата тази нелепа история за нелегалното „Войнишко кладенче” е съшита с бели конци. И въпреки че сме изпратили жалбата си до всички възможни инстанции, драмата ни продължава. Без вода сме, подложени сме на всекидневен натиск да даваме пари, половината от хората вече са болни и от изнудването, и от безводието. Дано най-после прокуратурата се разрови в това гнездо на скорпиони. Едва ли има другаде по света подобна ситуация – плащаме най-скъпата, мръсна и кална вода по 2 лева за кубик. И получаваме разстройства, повръщане и тежест в корема.

И сега какво?
- На война като на война! И когато едно общинско ръководство не работи за интересите на гражданите, всеки може да падне от стола, особено пък ако в последно време този стол се е разклатил. Така че ще продължим да търсим отговор на въпроса къде потънаха онези близо 100 000 лева, събрани от кооператорите, и аз съм убеден, че компетентните органи ще намерят точния отговор.

Тодорка НИКОЛОВА

 
image
          Дора Апостолова - Райкова
       КОМЕНТАР
  1. 13.07.2012 at 18:01

    Докато 3 000 човека са лишени от кмета Кольо Милев и управител “ВиК” Петър Митев от питейна вода   на хората за които има съмнение за злоупотреби  и тече следствие  на липси  за  около 100 000 лева се подава питейна вода ТАЙНО  - по КОМУНИСТИЧЕСКИ – С ПРЕДИМСТВО !
    Точно  тези хора  са приоритет за водоподаването - това са отново повтарям 7 -8 човека бивши комунистически директори и окръжни ревизори ,при чието председателстване на частното дружество се  самораздаваха тлъсти заплати от по 600 лева и повече  и които се ползват с ПРОТЕКЦИИ .

    В същото това време  3 000 човека – болни ,бедни, пенсионери и семейства с малки деца   са оставени  без питейна вода ЧЕТИРИ МЕСЕЦА   -  ПРИ 40 градусови жеги.

    ТОВА Е СКАНДАЛ И ГАВРА  ,  КАКВИТО СЛИВЕН НЕ ПОМНИ ! ОБЩИНСКО САМОУПРАВСТВО  НА КМЕТА КОЛЬО МИЛЕВ И УПРАВИТЕЛ "ВиК" ПЕТЪР МИТЕВ.

    В общинската си лакомия да достигнат лесно до европейските милиони те доказаха за 4 месеца, че 3 000 човека станаха    техни    "заложници" Не на последно място се включиха  на преден фронт  в атака  против  нас - гражданите и няколко представители на сливенската журналистическа гилдия ,  раздаващи квалификации ,че еди кой си   е" вся и все"   или се провеждаха журналистически  "атаки"  на домашен телефон , обидни разговори   с    хората   ,борещи се за правата на своите 3 000 съграждани.Това е открита реакция на   СЕРВИЛНОСТ  пред властта в
    община - Сливен.Вместо да получим помощ   ние получаваме вреда и обвинения  което открито води до журналистическо манипулиране  на общественото мнение .Към такива   драскачи  и  "обвинители"   гонещи лични  облаги и изгоди   обществото трябва   да бъде нащрек!

    Няма морал в твърдението ,че след 20 години управление на различни кметове  общината е станала свидетел на ХАОС.

    Изглежда  ЕДВА СЕГА КМЕТА КОЛЬО МИЛЕВ   "ЩЕ ВЪВЕДЕ РЕД "   включително и лишавайки  хората от вода след 19 години ! 
    От неговото идване и заставане на кметското място  би трябвало да разбираме ,че  ЗАПОЧВА НОВО ЛЕТОБРОЕНЕ .На миналото - КРЪСТ НА ОТРИЦАНИЕТО!

    По - голям  ХАОС   не е имало  до сега  ,както при сегашното управление и саморазправа с гражданите.Няма такъв кмет до сега ,който да е проявявал такава общинска агресия към гражданите!Както кмета Кольо Милев и управител " Ви К"  Петър Митев.

    ЯВНО АПЕТИТИТЕ СА ЗА МНОГОТО МИЛИОНИ ,ДАЖЕ МИЛИАРДИ ,ЗА КОИТО ЩЕ СЕ БОРИ ВСЯКА ОБЩИНА.
    МОЛЯ, БОРЕТЕ СЕ , НО “ПО-КРОТКО” !
    ПОДБИРАЙТЕ СРЕДСТВАТА ,ЗА ДА НЕ ПАДНЕТЕ  В  КАПАНА НА БЕЗОБРАЗИЯТА!

         



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: doraapostolova500
Категория: Политика
Прочетен: 1581791
Постинги: 380
Коментари: 907
Гласове: 236
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031